Na vánoce o žádná kila více aneb pečeme zdravěji

Milé čtenářky,

Vánoce se nezadržitelně blíží a většina z vás již zcela určitě spekuluje nad tím, jaké cukroví upečete. Nebo máte stálé favority? Možná rády zkoušíte nové recepty a nebo si říkáte, jak to udělat, aby bylo cukrovíčko jedna báseň, ale vy jste nepřibraly několik kil.

Bojíte se zdravého pečení? Říkáte si, že to bude nepoživatelné? Budete se velmi divit, u některých druhů nepoznáte rozdíl a je nejen vynikající, ale i výrazně prospěšnější vašemu zdravíčku.

Zkuste báječné Křehké celozrnné košíčky z 200 g celozrnné mouky, 2 g hl. mouky, 1 p. p. (prášek do pečiva), 200 g strouhaných ořechů, 100 g umělého sladidla (doporučuji tekuté), med dle chuti, 200 g Hery, citrónové kůry a šťávy. Med, sladidlo a Heru smíchejte až se spojí. Zpracujte s moukou, práškem, ořechy a citrónovou kůrou. Formičky nemastěte. Po upečení a vychladnutí košíčky uvnitř jemně potřete malinovou marmeládou, vložte kolečko banánu a zalijte hustým van. pudinkem smíchaným se želatinou. Navrch můžete dát kiwi, alginátové ovoce nebo zavařenou jeřabinu. Případně je pouze přelijte čokoládovou polevou.

A co byste řekli na rychlé a jednoduché Čokoládovo-kokosové hrudky? 2 kvalitní hořké čokolády či čokolády na vaření (pokud nesnesete hořkou, vezměte Milku nebo smíchejte 1 a 1) stačí rozpustit ve vodní lázni, přidejte 2 hrsti podrcených cornflakes a 2 hrsti kokosu. Smíchejte a lžící udělejte hrudky do papírových košíčků. Totéž můžete vyzkoušet i jen s bílými burizony.

Pro milovníky sušenek doporučuji Rozkošné křupavé celozrnné sušenky. Smíchejte po 4 lžících lněných, slunečnicových a sezamových semínek, 4 lžíce ovesných vloček, 4 lžíce medu (tolik, aby se směs lepila k sobě) a 1 bílek z většího vejce. Na pečící papír dělejte pomocí lžičky hromádky, které stlačte na placičky. Pozor na drobky, ty by se pálily. Pečte velmi zlehka do zlatova. Pokud jsou ještě měkké, nevadí, za chvíli ztvrdnou a budou výborně křupavé.

Máte-li rády klasiku, vyzkoušejte Rohlíčky z ovesných vloček z 200 g hladké mouky, 1/2 p. p., 150 g moučkového cukru, 1 van. cukr, 150 g másla, 1 vejce, 200 g opražených umletých ovesných vloček a 5 lžic mléka. Mouku, p. p., cukr a van. cukr smíchejte, přidejte máslo, vejce, mléko a nakonec vločky. Zpracujte v těsto a tvarujte a pečte jako klasické rohlíčky. Obalte v moučkovém cukru, jak jste zvyklé.

Místo klasického lineckého zkuste Celozrnné maminčino slepované cukroví. Těsto připravte z 250 g celozrnné mouky jemně mleté, 90 g moučkového cukru, 1 žloutku, 200 g hery a trochu mleté skořice. Zpracujte jako linecké, po upečení slepte marmeládou a pocukrujte.

Milé dámy, doufám, že jsem Vás inspirovala poněkud zdravějšími recepty, které by mohly zazářit na vašich stolech. Krásnou předvánoční voňavou atmosféru přeje

Vaše vizážistka

Lucie DOLEJŠÍ